Türkiye, dünyadaki yüzölçümü yüzdesi olarak en geniş sulakalanlarına sahip ülkelerinden biridir. Türkiye’deki 70 ayrı sulakalan her geçen gün küçülüyor ve bir gün tamamen yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Edremit-Dalyan sulak alanı bu tehlike ile karşı karşıya olan bölgelerden biridir. Edremit-Dalyan bölgesi geliştikçe bölgenin emlak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sulakalanları imara açma olasılığı da artmaktadır. Madencilik faaliyetleri, zeytinyağı ve diğer fabrikaların atık suları çevredeki su kaynaklarını kirletmekte ve tüm ekosistem bu faktörler tarafından tehdit edilmektedir.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde, sulakalan ve diğer doğal alanların toplum eğitim ve hizmeti için kullanıldığı sürdürülebilirlik kavramı içinde var olan örnekler vardır. Edremit-Dalyan Sulakalan Parkı bu uluslararası örneklerin tecrübelerini gözönünde bulundurarak ancak yerel ihtiyaç ve değerler üstüne kurulacak Türkiyenin ilk sulakalan parkı olacaktır.
Şangay Houtan Parkı yapay bir sulakalan olarak inşa edilmiştir. Yerel bitkiler ve bir dizi şelale şehir atık suyunu temizlemek için kullanılır. Bu su arıtma sistemi, geleneksel yöntemlere göre para tasarrufu sağlar ve temiz içme suyu üretir. Parkta ziyaretçilerin doğaya zarar vermeden doğa içinde olmalarına olanak sağlayan yürüyüş yolları ve teraslar bulunmaktadır. Parktaki sulakalan kayık kullanmak ve balıkçılık için yetecek derinliğe sahiptir.
Cascade Meadow doğal bir sulakalan ortamında eğitici sergiler sunan sürdürülebilir bir araştırma tesisine mükemmel bir örnektir. Tesis çevre dostu bir şekilde inşa edilmiştir ve tamamen güneş ve rüzgar enerjisi ile işletilmektedir. Merkez estetik dokusuyla sosyal etkinlikler için çekici bir kiralık alan seçeneğidir. Bina içindeki birebir etkileşimli eğitici sergiler sulak alanlar, su tasarrufu ve enerji verimliliği ile ilgilidir. Bina dışındaki yürüyüş yolları ve gözlem noktaları ziyaretçilerin sulakalan yaşam halkasındaki bitki ve yaban hayatını yakından izlemeye olanak verir.
Arboretum yerel bitki türlerini sergileyen geniş bir doğal alan üstüne kuruludur. Geniş bir yol sistemi ziyaretçilerin bölge doğasını kendi başlarına keşfetmelerine izin verir. Arboretum yerel üniversite tarafından finanse edilir ve korunur. Arboretum, eğitim işlevinin yanı sıra, zamanla restoran ve düğün salonu olarak kullanılabilen mekanları ile sosyal bir çekim merkezi haline gelmiştir. Açık hava film geceleri, partiler, canlı müzik akşamlari, yemek dersleri ve daha baska popüler sosyal etkinlikler ile merkezin ekonomik olarak ayakta kalması ve hizmetlerini genişletmesi mümkün olmaktadir.
Üniversitenin botanik merkezinin bir parçası olan Sulak Alan Keşif Noktası enerji tasarrufu, sulak alan ekolojisi, su kalitesi, yaban hayat biyolojisi üzerine sergiler düzenleyen sürdürülebilir enerji kavramı ile tasarlanmış bir yapıdır. Her yıl, 4000’den fazla ilkokul öğrencisi sulakalan hakkında bilgi edinmek için bu merkezi ziyaret eder.
Bu park yapay bir sulak alan üstüne kuruludur. Ziyaretçilerin farklı habitatlari görmek için kullanabilecekleri geniş yürüyüş yollarına sahiptir. Park, büyük bir ziyaretçi merkezine, yerel flora ve fauna hakkında sergilerin yapıldığı galerilere, bir tiyatro salonuna, bir dükkana ve çocuklar için kapalı bir oyun alanına ev sahipliği yapar.
Minneapolis Sanat ve Dizayn Yüksekokulu lisans programı öğrencileri dünyanın çeşitli bölgelerindeki sürdürülebilir çevre koruma projelerini gönüllü olarak desteklemektedirler. Edremit Sulakalanı Koruma ve Sulakalan Parkı Kurma Projesi, 2010 yılından bu yana okulun desteklediği projelerden biridir. Aşagida, okulun desteklediği diğer projelerle ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.
Batı Afrika, Senegal
Kar amacı gütmeyen bu organizasyon, Batı Afrika’daki Senegal’de, sivrisineklere karşı koruma sağlayan cibinlik satın alınması için parasal destek sağlamaktadır.
Küresel Proje
Kar amacı gütmeyen bu projenin hedefi, sürdürülebilir kalkınma kavramı çerçevesinde dünyanın çeşitli bölgelerinin gelişimine katkıda bulunacak olanakları sağlamaktır.
Meksika
Kar amacı gütmeyen bu projenin hedefi, Meksika’daki Wixárika Mundus kültürünü el sanatları ve sürdürülebilir su kaynakları yoluyla korumaktır.